Käkisalmi-säätiön lippu on virallisesti otettu käyttöön säätiön järjestämässä lipunvihkimisjuhlassa lokakuun ensimmäisenä lauantaina Heinolan WPK-talolla.

Lippu piti vihkiä jo kesällä perinteisessä Käkisalmi-juhlassa, mutta koronavirus peruutti juhlat. Säätiö joutui luopumaan myös kaikista muista kesälle suunnitelluista tapahtumista ja matkoista, myös tasavuosia täyttäneen ja Karjalan Liiton kesäjuhlat peruuntuivat.

Säätiön hallitus päätti kuitenkin järjestää syksyllä pienimuotoisen juhlatilaisuuden Covid-19 rajoitteita noudattaen ja niinpä tilaisuuteen osallistui vain kourallinen karjalaisia sekä lipun vihkijät. Tilaisuus taltioitiin videolle ja tapahtuma oli nähtävillä myös suorana stream-lähetyksenä säätiön verkkosivuilla.

Käkisalmi-lipun idean esitti aikoinaan Käkisalmi-säätiön hallituksen jäsen ja Heinolan Karjala-seuran puheenjohtaja Aimo Pärssinen. Lipun suunnittelu tehtiin huolella heraldikko Tuomas Hyrskyn toimesta. Hyrskyn työnä syntyi punaisella pohjalla massiivisena seisova Käkisalmen linna muuriensa suojassa. Tuomas Hyrsky toivoi juhlassa lipun tuovan yhteishenkeä Käkisalmi-juhliin.

Lipun vihki kenttärovasti Juhani Liukkonen. Hän painotti, että lippu lisää samaa perintöä vaalivien ihmisten yhteenkuuluvuutta.
– Lippu on aina myös edustamansa yhteisön arvokas symboli, muistutti Liukkonen.

Käkisalmi-säätiön hallituksen puheenjohtaja Marja Huovila totesi vihkiäistilaisuudessa, että Käkisalmi on luultavasti ollut ainoa luovutetun alueen kaupunki, jolla ei ole ollut omaa lippua.
– Nyt se on ja sitä käytetään säätiön järjestämissä juhlissa, tapahtumissa sekä Karjalan liiton juhlien lippukulkueessa. Kuljemme kulkueen kärjessä tasavertaisesti muita paikkakuntia edustavien lippujen joukossa, kiitteli Marja Huovila.

Säätiön lippu naulattiin uuden uutukaisella heinolalaisen hienopuuseppä Jari Karppisen tekemällä puunuijalla, jolla tullaan jatkossa johtamaa puhetta ja päätöksiä säätiön hallituksen ja hallintoneuvoston kokouksissa.

Lipun naulasi ensimmäisenä heraldikko Tuomas Hyrsky, toisen naulan löi Aimo Pärssinen ja kolmantena naulaajana oli lipun vihkijä Juhani Liukkonen. Käkisalmi-lipun muut naulaajat olivat Karjalan Liiton liittovaltuuston 1. varapuheenjohtaja, professori Martti Talja, Käkisalmi-säätiön hallintoneuvoston jäsen Leena Kärävä-Lindgren, Käkisalmi-säätiön keväällä jättänyt hallituksen puheenjohtaja Erkki Heiskanen sekä hallituksen nykyinen puheenjohtaja Marja Huovila.

Käkisalmi-juhlassa muistettiin Martta Lindströmiä Karjalan liiton kultaisella ansiomerkillä vuosikymmeniä kestäneestä työstä karjalaisuuden eteen. Käkisalmi-säätiön toiminnasta tänä vuonna vetäytynyttä puheenjohtaja Erkki Heiskasta kiitettiin puolestaan puhein, lahjoin ja kiitoksin.

Käkisalmi-säätiön juhlapäivä päättyi heinolalais-karjalaisen Vallu Lukan viihdekonserttiin, joka lähetettiin suorana verkkoon.