Erkki Lindeberg Käkisalmi-säätiö hallintoneuvoston puheenjohtajaksi

Published by admin5523 on

Maanviljelijä Erkki Lindeberg.

Maanviljelijä Erkki Lindeberg Kesälahdelta on valittu Käkisalmi-säätiön hallintoneuvoston puheenjohtajaksi säätiön vuosikokouksessa Lahdessa, kun säätiötä 16 vuotta johtanut tohtori Sakari Oka luopui puheenjohtajuudesta ja hallintoneuvoston jäsenyydestä keskittyäkseen työnsä ohella enemmän perheeseen.

Käkisalmi-säätiön hallintoneuvoston jäsenyys on elinikäinen, ellei jäsen itse halua luopua siitä. Helsingissä vaikuttava Sakari Oka kertoi, että hänen luopumiseen puheenjohtajuudesta ei liity dramatiikkaa.

– Edeltävä puheenjohtaja, Pentti Miettinen oli puheenjohtajana 15 vuotta ja Eino Kolli ennen Miettistä 14 vuotta. Kuudentoista vuoden jälkeen minun on hyvä jättää paikkani uudelle puheenjohtajalle, kertoi Sakari Oka hallintoneuvostolle.

Uudeksi puheenjohtajaksi yksimielisesti valittu Erkki Lindeberg on äitinsä, Marjatta Lindeberg (os. Laamanen) puolelta karjalainen. Marjatta Laamasen vanhemmat olivat kotoisin Käkisalmen Tenkalahdelta, jossa Marjatan isä Albert Laamanen toimi Tenkalahden koulun johtajana. Marjatta Laamasen tie johti kahden evakkoreissun jälkeen Mikkelin kautta Kesälahdelle ja Lindebergin sukutilalle emännäksi Aarnon Lindebergin vaimoksi.

Erkki Lindeberg sai vuonna 1762 aloittaneen sukutilan hoidettavakseen siskonsa kanssa vuonna 1984. Mukana työssä ovat olleet myös Lindebergien puolisot. Lindebergit luopuivat pian 150 päisestä karjasta ja keskittyivät maanviljelyyn ja tila erikoistui vielä luomutilaksi vuonna 1994.

Nyt eläkeikäinen Erkki Lindeberg on antanut puolet pelloista vuokralle mansikanviljelijöille ja hän itse viljelee noin 50 hehtaarin pelloilla luomukauraa, tattaria ja säilörehua.

Erkki Lindeberg on kasvanut karjalaisuuteen äitinsä perimän kautta. Hän on vieraillut useita kertoja rajan takana luovutetuilla alueilla. Ukrainan sota lopetti nämä matkat, mutta Lindeberg kuitenkin tutkii ja jatkaa karjalaisia perinteitä mm. sukutilallaan ja tekee arvokasta kulttuurityötä Kesälahdella.

Käkisalmi-säätiön toiminnassa Lindeberg on ollut jo vuodesta 2002 lähtien, ensin valtuuskunnassa ja nyt uudessa hallintoneuvostossa.
Uusi hallintoneuvoston puheenjohtaja esittäytyy karjalaisille Käkisalmi-juhlilla, jossa hän pitää tervehdyspuheen pääjuhlassa.

Käkisalmi-säätiön hallintoneuvosto Evakko-patsaalla Lahden Hennalassa keväällä 2023.

Käkisalmi-säätiöllä takana ja edessä vakaa toimintavuosi

Vuosi 2022 oli maailmanlaajuisesti myllerrysten vuosi, joka heijastui voimakkaasti myös Käkisalmi-säätiön toimintaan. Koronapandemian helpottaessa Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan hiljensi Euroopan ja hidasti talouden kasvua.
Taantuman vaikutukset Käkisalmi-säätiön osinkotuottoihin olivat kuitenkin vähäiset, koska säätiön sijoitukset on hajautettu harkiten pitkän aikavälin tuottojen takaamiseksi. Myös kuluvan vuoden osinkotuotot takaavat säätiön toiminnan jatkuvuuden.

Uusi Euroopan turvallisuustilanne ja Suomen päätös liittyä puolustusliitto Natoon katkaisi Suomen ja Venäjän välisen yhteistyön rajan yli. Venäjällä tehty kotiseututyö on päättynyt ja sen tulevaisuudesta Karjalan alueella ei ole tietoa.

Käkisalmi-säätiö onkin päättänyt keskittyä toiminnassaan yhä enemmän kotiseututyöhön kanta-Suomessa ja järjestää kaivattuja karjalaisia tapahtumia, seminaareja ja rahoittaa kulttuurityöprojekteja.

Käkisalmi-säätiön kuluvan vuoden merkittävimpiä tapahtumia ovat tänä vuonna kaksipäiväiset Käkisalmi-juhlat, Kansanlauluilta Heinolan kesäteatterilla ja Juuret-seminaari syksyllä Heinolan WPK-talolla. Lisäksi säätiö jatkaa viime vuonna käynnistynyttä Karjalaisten Heinola-projektia, jonka tarkoituksena on koota karjalaisten evakkojen tekemiset Heinolan seudulla historiikiksi.

 

 

Categories: Ajankohtaista