Käkisalmi-museo mukana seiskaluokkalaisten perinnekurssilla
Käkisalmi-säätiö ja perinnetutkija FM Mikko Eronen järjestivät jo perinteeksi muodostuneen perinnekurssin Heinolan Lyseonmäen koulun seitsemäsluokkalaisille. Kurssilla oppilaille esiteltiin perinteen tutkimusta oppiaineena sekä monia siihen liittyviä ilmiöitä. Saunatontut, runonlaulu, Kalevala ja pölyiset arkistot olivat vain osa perinteen tutkimuksen laajaa kenttää.
Kurssilla nostettiin esiin paikallishistoriaan ja -uskomuksiin liittyviä arkistonäytteitä, mutta myös nykyperinteitä, tuoden perinteet lähemmäs oppilaiden arkea. Perinneruoat, vitsikulttuuri, kummitusjutut, meemit ja jopa jalkapallojoukkueen oma kannatushuuto olivat esimerkkejä perinteistä, joita tarkasteltiin. Kurssi antoi nuorille valmiuksia ymmärtää myös omaa rooliaan perinteen kantajina.
Suomalais-karjalaisen ja kansainvälisen perinteen – niin vanhan kuin uuden – tutkiskelun lisäksi oppilaat tutustuivat sukututkimukseen haastattelujen avulla. Harva nuori tiesi tarkkaan, mistä omien isovanhempiensa suku oli lähtöisin tai millaista koulunkäynti oli ollut 1950-luvulla.
Oman suvun menneisyyden tunteminen auttoi vahvistamaan nuorten identiteettiä, ja kurssilla laadittiin haastatteluja, joilla pyrittiin aktivoimaan oppilaita perehtymään oman sukunsa historiaan. Haastattelujen pohjalta oppilaat kirjoittivat vielä erilliset kirjoitelmat, joista parhaimmat palkittiin.
Kolme parasta palkittiin
Opettajat arvioivat oppilaiden tekemät kirjalliset työt, joista valittiin kolme parasta työtä. Kolme palkittua perinnekirjoittajaa olivat 1. Manta Hutri, 2. Ada Koskelo ja kolmas Janniina Lumela. Oppilaat saivat palkinnoksi Käkisalmi-säätiön lahjoittamat lahjakortit.
Perinnekurssista jäi omaksutun opin lisäksi konkreettinen taltioitu muisto, josta saattaa ajan myötä kehittyä kallisarvoinen aarre. Kurssi huipentuu vielä museovierailuun vastikään avattuun Käkisalmi-museoon Heinolassa, joka liittyy kuvataiteen kurssiin.
Museossa oppilaat saavat tutustua näyttelyihin ja ammentaa inspiraatiota omiin kuvaamataidon töihinsä, jossa he voivat käsittellä perinteen ja historian merkitystä omasta näkökulmastaan.
Käkisalmi-säätiön hallituksen puheenjohtaja Kari Kaikkonen pitää perinnekurssin laajentumista museovierailuun positiivisena ja lupaavana esimerkkinä lähihistoriaan perehtymisessä ja perinteiden vaalimisessa.
– Se, että saamme nuoret vierailemaan museoon on meille parasta mahdollista palautetta. Tänä päivänä joudumme näkemään ja kokemaan tulevaa historian kirjoitusta hyvässä ja pahassa. Pyrimme tarjoamaan nuorille heidän omien isovanhempien historiasta tuoreita näkökulmia. Lähihistoriaan tutustuminen on tässä tilanteessa enemmän kuin paikallaan, ehdottaa Kari Kaikkonen Käkisalmi-museolta.
Palkitut kirjoitukset: