Käkisalmi-säätiö panostaa lähivuosina perinteiden kokoamiseen ja tallentamiseen sekä perinteisten karjalaisten tapaamisten järjestämiseen.

Myös Käkisalmi-säätiön toimintaa on varjostanut maailmanlaajuinen koronpandemia, joka on estänyt lähes kaikki yhteiset tapaamiset mukaan lukien vuosittain järjestetyt Käkisalmi-juhlat.

Tänä vuonna Käkisalmi-juhlat palaavat Heinolaan ja kuluvan vuoden aikana karjalaisia perinteitä nostetaan esiin niin nuorille kuin seniorikansalaisille.

Koronapandemian aikana Käkisalmi-säätiö käynnisti verkkopalveluunsa verkkokaupan, jossa myydään Käkisalmi-aiheisia tuotteita kirjoista adresseihin ja matkamuistoihin. Käkipuodiksi nimetty verkkokauppa on löydetty hyvin, sillä kauppa on saanut valtakunnallisen asiakaspiirin. Käkipuoti toimii osoitteessa kakisalmi.fi/kakipuoti.

Uutena toimintamuotona käynnistyy 7-luokkalaisille järjestettävät perinnekurssit, jotka toteutetaan yhdessä Heinolan Lyseomäen koulun kanssa. Perinnekurssien sisällöt on kehitetty yhdessä koulun historianopettajien ja Käkisalmi-säätiön kustantaman perinneasiantuntijan kanssa.

Perinnekurssilla perehdytään erilaisiin perinteisiin niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Aiheesta luennoi nuorille perinneasiantuntija. Kurssilla on tarkoitus tukea monikulttuurista elämäntapaa ja lisätä nuorten ymmärrystä eri maiden kulttuuriperimästä oppilaiden itsensä kokoamana ja kertomana.

Karjalaisten Heinola

Käkisalmi-säätiön hallintoneuvosto vahvisti vuosikokouksessaan Vierumäellä toimintasuunnitelman, jolla käynnistetään myös uusi karjalaisten perinteiden kokoamiseen tähtäävä kirjahanke, Karjalaisten Heinola.

Karjalainen elämäntapa siirtyi siirtokarjalaisten mukana myös Heinolaan, kun paikkakunnan väkiluku tuplaantui karjalaisten evakkojen asetuttua asumaan Heinolan seudulle sodan jälkeen. Nyt on tarkoitus koota evakkojen ja heidän jälkeläisten tekemisiä ja kokemuksia Heinolassa yksiin kansiin. Hankkeeseen haetaan kumppaneiksi kaikkia alueella toimivia perinneyhdistyksiä ja toimijoita.

Hallinto uudistuu

Käkisalmi-säätiön hallinto uudistuu osittain, kun hallituksen kolmevuotinen toimikausi päättyi tänä keväänä. Uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Heinolassa asuva Kari Kaikkonen. Hallituksessa jatkavat Ville Kokko, Ulla Pihla-Kohopää ja Mikko Hallikas Heinolasta sekä Eeva-Liisa Poutanen Helsingistä. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin varajäseniksi heinolalaiset Jari Karppinen, Liisa Vehkasalo ja Erkki Heiskanen.

Käkisalmi-säätiön hallintoneuvostoon valittiin puheenjohtajaksi edelleen monivuotinen puheenjohtaja Sakari Oka Helsingistä sekä varapuheenjohtajaksi Tapani Ampiala Huttulasta. Hallintoneuvostossa jatkavat edelleen Esko Kolli Vierumäeltä, Erkki Lindeberg Kesälahdelta, Markku Komonen Vantaalta, Seppo Komonen Kouvolasta, Leena Kärävä-Lindgren Espoosta ja Liisa Waali Pornaisista. Hallintoneuvoston jäsenyys on elinikäinen ellei jäsen itse eroa.

Kahden eronneen jäsenen tilalle valittiin uusiksi jäseniksi hallituksen puheenjohtajan paikalta väistynyt Marja Huovila Lahdesta sekä Merja Uotila Jyväskylästä.

Käkisalmi-säätiön talous on vakaalla pohjalla. Säätiön varat on sijoitettu hajautetusti vakaisiin sijoituskohteisiin, jotka tuottavat maltillista tulosta. Viime vuonna säätiö tuki karjalaisia perinteitä vaalivia toimijoita ja yhdistyksiä noin 25 000 eurolla.

Categories: Ajankohtaista