Karjalan liitto ja Käkisalmi-säätiö keräävät muistitietoa evakoilta
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Karjalan liitto keräävät siirtokarjalaisten muistitietoja yhteiseen tietokantaan. Keruuprojekti käynnistyi 15.3. ja se kestää 5.8.2023 saakka.
Muistitiedon keruuta Karjalan liitto perustelee evakoiden ja heidän perillistensä ikääntymistä. Jos muistitietoa ei kerätä ajoissa, niin se häviää ikuisiksi ajoiksi. Myös Käkisalmi-säätiö osallistuu Karjalan evakoiden muistitiedon kokoamiseen, sillä se on käynnistänyt Karjalaisten Heinola -projektin, jonka tarkoituksen koota Heinolan seudun siirtokarjalaisten tarinat yksiin kansiin kirjaksi ja verkkopalveluksi.
Karjalaisuus merkitsee erilaisia perintöjä, muistoja ja kokemuksia, jotka nousevat esimerkiksi siirtokarjalaisuudesta, Itä-Karjalan karjalaisuudesta, itäsuomalaisuudesta tai karelianismista. Joillekin karjalaisuus merkitsee karjalan kieltä tai kysymystä oman kansan kohtalosta, toisille elävää murretta, erityistä heimoluonnetta tai suvun ruoka- ja käsityöperinteiden vaalimista. Luovutettu Karjala kiinnostaa yhä siirtokarjalaisia ja heidän jälkeläisiään. Ukrainan sodan myötä siirtokarjalaisten matkat entisille kotiseuduilleen ovat vaikeutuneet. Toisaalta viime vuosina karjalaisuuden ja suomalaisuuden suhde on ollut kiivaidenkin keskustelujen aiheena.
Toivomme nyt kirjoituksia karjalaisuuteen liittyvistä kokemuksista ja käsityksistä.
Kirjoita vapaasti ja omalla tyylilläsi. Voit käyttää apuna oheisia kysymyksiä.
- Millainen on sinun Karjalasi ja karjalaisuutesi?
- Millaisia muistoja sinulla on perheesi, sukusi tai naapurustosi karjalaisuudesta?
- Mihin karjalaisiin yhteisöihin tunnet kuuluvasi ja mitä ne ovat merkinneet sinulle?
- Miten ajattelet karjalaisuuden ja suomalaisuuden suhteesta?
- Mitä ajatuksia sinulla on erilaisten karjalan kielen ja suomen kielen karjalan murteiksi kutsuttujen muotojen tilanteesta Suomessa, Venäjällä tai muualla?
- Miten näet karjalaisuuden suhteen ortodoksisuuteen ja luterilaisuuteen?
- Oletko sinä tai onko edustamasi yhteisö ollut tekemässä kotiseututyötä luovutetulla alueella? Millaisia muistoja sinulla on kotiseututyöstä tai ehkä pitäjäjuhlista sukusi entisillä kotiseuduilla? Millaista oli kanssakäyminen paikallisten asukkaiden tai viranomaisten kanssa?
Voit vastata suomeksi tai karjalaksi. Vastauksiin voi liittää myös valokuvia.
Lisätiedot ja keruuohjeet: https://www.finlit.fi/fi/arkisto/vastaa-keruisiin/karjalaisuuksien-jaljilla#.ZBRcovZBw7c