Neulekilpailun tuomariraati Marja Huovila ja Päivi Heiman-Harju esittelivät palkinnon saaneet neuletyöt.

Käkisalmi-säätiön järjestämän neulekilpailun voittajat julkistettiin ja kaikki kilpailuun osallistuneet neuletyöt esiteltiin näyttelyssä vuoden 2022 Käkisalmi-juhlissa Heinolan WPK-talolla.

Kilpailussa oli kaksi sarjaa villalapaset ja vapaavalintainen neuletyö.

Villalapasten sarjan parhaat työt valitsi tuomariraati, jossa olivat säätiön hallintoneuvoston jäsen Marja Huovila ja Lahden Käsityökeskus Kankurin Ilon toiminnanjohtaja Päivi Heiman-Harju. Lapasten arvioinnissa kiinnitettiin huomiota mm. lapasen käteen istuvuuteen, jolloin kiilapeukalo arvostettiin aukkopeukaloa paremmaksi ja hyvin käteen istuvaksi.

Moniväri-lapasissa oli tärkeää, että nurjan puolen neuleeseen, eli lapasen sisäpuolelle, ei jää pitkiä langanjuoksuja, jotka ovat ikäviä lapasta käteen laitettaessa.  Koska voittajalapanen mallinnetaan ja siitä tehdään Käkisalmi-säätiön Käkipuotiin myyntituote, oli myös tärkeää, että lapasen malli on sellainen, että se soveltuu monen tasoisen neulojan neulottavaksi.

Kilpailun teemaksi oli valittu Käkisalmi-aihe, joten arvioitiin myös sitä, miten Käkisalmi ilmeni lapasissa.

Vapaavalintaisen neuletyön voittajakolmikon valinta määräytyi yleisöäänestyksen perusteella. Nettiäänestyksessä annettiin yhteensä 237 hyväksyttyä ääntä. Voittaja sai 36 prosenttia annetuista äänistä. Toiseksi tullut 25 ja kolmanneksi tullut työ 19 prosenttia annetuista äänistä.

Kuvassa neulekilpailun parhaita. Vasemmalta Salla Gaye Turusta, Raija Nissinen Heinolasta, Mirja Ämmälä Taipaluksesta ja Aino Marttinen Rovaniemeltä.

Sarja villalapaset

Kilpailutöiden arvioinnissa kiinnitettiin huomiota muun muassa siihen, miten käkisalmelaisuus tai karjalaisuus ilmeni lapasissa, myös mallin toteutettavuus suunniteltuna tuotepakettina, uutuus ja raikkaus sekä työn laatu olivat kriteereinä.

1) Silja Palviainen, LIEKSA
2) Raija Nissinen, HEINOLA
3) Salla Gaye, TURKU

Sarja vapaavalintainen villaneule

1) Aino Marttinen, ROVANIEMI
Villaneule oli yleisön selvä suosikki, se sai 36 % annetuista äänistä.

2) Salla Gay, TURKU
Villaneule menestyi myös hienosti yleisöäänestyksessä, se sai 25 % annetuista äänistä.

3) Mirja Ämmälä, TAIPALUS
Kudottu panta ja rannekkeet olivat monien yleisöäänestäjien mieleen, niillä 19 % annetuista äänistä.

Silja Palviaisen voittajalapaset.

 

Categories: Ajankohtaista