Karjalaisten Iltamat herkisti yleisön kuuntelemaan Talvisodan luomaa yhteishenkeä.

Käkisalmi-säätiön karjalaisissa iltamissa Heinolan lukiolla koettiin yhdessä ilon ja yhdessäolon tunteita ja turvaa, kun yleisö täytti lukion auditorion Talvisodan päättymisen muistopäivänä 13.3.
Suomen kokemat Talvisodan karut ja kipeät menetykset nousivat uudelleen pintaan, kun seuraamme voimattomina juuri nyt Eurooppaa raastavaa sotaa ja kuolemaa. Samankaltaisuus ukrainalaisten taistelussa Suomen historiaan on täysin sama, kun vielä vihollinenkin on sama.

Iltamiin osallistuneet seniorikansalaiset kiittivät Iltamissa yhdessä koettuja ilon ja välittämisen hetkiä ja huippulaadukasta konserttia, jossa myös yleisö pääsi laulamaan.
Tapahtuman jälkeen sosiaalisessa mediassa tilaisuus sai laajasti positiivista palautetta, Kaikki toiveet toteutui ja Kyllä karjalaiset osaa -otsikoiden alla.

Lasse Kantolan herkkä ohjaus

Iltamien aluksi katsottiin yhdessä Kivennapa-Säätiön tuottama pienoiselokuva: Sydämen arkeologia ”Kyl myö selvitää”.

Elokuvan ohjaaja Lasse Kantola johdatti elokuvan prologissa katsojat elokuvan teemaan Karjalan evakkojen kohtalon ja nykynuorten juurettomuuden ja merkityksettömyyden tunteesta.
Suomen Diakoniaopiston Lahden kampuksen Theatrum Olga teki vuoden 2023 aikana yhteistyötä Kivennapa-Säätiön kanssa. Vuoden aikana nuoret kohtasivat kivennapalaisia vanhuksia ja heidän jälkeläisiään. Nuoret lukivat kyläkirjoja ja sodan aikaisia kirjeitä.
Nuorten omat isovanhemmat ovat ratkaisseet monia ongelmia ja haasteita historiansa aikana, löytäneet vastauksia samoihin kysymyksiin, joiden kanssa tämänkin päivän nuori painiskelee. Jos mummikin selvisi, kyllä minäkin selviän.
Evakkomatkat ja muutot, sivullisuuden tunne karjalaisena uudessa kasvupaikassa ja kaipuu menetettyyn Karjalaan jonne pesäpuu ja juuret jäivät. Samat teemat löytyvät nykynuorten arjesta.
Elokuvan toteutti Veijo Ruotanen. Hän sävelsi myös sen musiikin. Kantele-osiot elokuvassa soittaa Mirva Minkkinen.

Hannu Lehtonen ja Jarno Kuusisto sulattivat sydämet

Karjalaisten kohvien jälkeen laulaja Hannu Lehtonen ja harmonikkamestari Jarno Kuusisto valloittivat yleisön sotien jälkeisen ja 50 sekä 60-luvun musiikkikappaleilla. Konsertissa kuultiin niin Georg Malmstenia, George de Godzinskyä, Topi Kärkeä sekä Reino Helismaan ja Junnu Vainion sanoituksia.

Tilaisuuden kruunasi konsertin viimeiset kappaleet: Vetraanin iltahuuto ja yhdessä laulettu Karjalan kunnailla.

Iltamien onnistumisen mahdollisti myös Heinolan karjalaseuran naisjaosto, joka kahvitti 300 iltamavierasta puolessa tunnissa. Tilaisuuden teknisestä toteutuksesta vastasi Heinolan kulttuuritoimisto.

Categories: Ajankohtaista