Käkisalmi-säätiö järjestää yhteistyössä Jyränkölän kansalaisopiston kanssa toisen tarinankerronnan kurssin, jonka tavoitteena on koota talteen karjalaisten sukujen historiaa ja perinteitä niin Karjalassa kuin Heinolassa.
Tarinakurssi alkaa perinnetutkija Mikko Erosen Juuret-luennolla Jyränkölän juhlasalissa 16.9. kello 12.00. Luennolla Mikko Eronen kertoo taustoja perinne- ja sukututkimuksesta sekä avaa mm. muistitiedon tutkimista ja identiteettien etsintää menneisyydestä. Hänen esityksessään juuret ja kotiseutu voivat saada kuulijoissa uusia merkityksiä, jotka auttavat tarinankerronnassa.
– Juuret ovat muutakin kuin numeroita ja nimiä kirkonkirjoissa ja hautakivissä. Juuret ovat tärkeä osa identiteettiämme ja omalla tavallaan kiinnittävät meidät menneisyyteen. Eli juuret auttavat meitä vastaamaan kysymykseen: ”Kuka minä olen?”. Tarinankerronnan kautta saamme hyvin käytännönläheisen tavan tutustua juuriimme ja samalla omaan menneisyyteemme.
– Minä pyrin tekemään tarinankerronnan teoriasta helposti pureskeltavaa. Mikäli joku kuuntelemaan tuleva on ollut viime talven luennolla kuulemassa, niin tällä kertaa lähestymme myös arkistolähteitä.
– Muistelun ja tarinoinnin tarkoitus ei ole tuottaa historiankirjoihin kelpaavaa faktatietoa, vaan kiinnostavaa on se miksi tarinoita kerrotaan ja miten eletty elämä koetaan. Tavoitteena on rohkaista ihmisiä kertomaan ja kuuntelemaan enemmän tarinoita.
Varsinainen Juuret-tarinakurssi pidetään Jyränkölän kansalaisopistossa tarinankerronnan sanataiteenopettaja Katja Tammisen ohjauksessa. Kurssi on avoin myös muille kuin karjalaisille perinteistä kiinnostuneille kirjoittajille ja se on osallistujille maksuton.
Juuret-tarinakurssi pöytälaatikkokirjoittajille ja kirjoittamista suunnitteleville.
– Tunnetko juuresi? Tiedätkö, millaisia perinteitä suvussasi kulkee? Oletko kuullut isoisoäitisi tarinan, kysyy puolestaan kurssin opettaja Katja Tamminen.
– Juuret-tarinakurssi auttaa sinua kirjoittamaan muistiin sukusi vaiheita sekä tuomaan perinteitä lähemmäs tätä päivää, lupaa Katja Tamminen.
Kurssilla opitaan tarinankerronnan tekniikkaa ja niksejä, joilla perinteet voi idättää ja kasvattaa novelleiksi, tai vaikka runoiksi ja lauluiksi.
Käkisalmi-säätiö odottaa tarinakurssilta ikimuistoisia kuvauksia karjalaisten elämästä Karjalassa ja Heinolassa. Evakkojen perillisten tarinoita säätiö voi kirjoittajan luvalla julkaista verkkopalvelussaan. Niitä on tarkoitus poimia myös koottavaan karjalaisten Heinola-historiikkiin.