Käkisalmi-säätiön järjestämä Juuret-seminaari veti syyskuun lopulla Heinolan WPK-talon ääriään myöten täyteen. Väkeä oli paikalla yli 250 henkeä kuuntelemassa Karjalan ja Venäjän tilaa ja tulevaisuutta arvioivia alustuksia.
Seminaarin avasi Käkisalmi-säätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja Erkki Lindeberg, joka kertoi että karjalaiset eivät anna periksi vaikka välillä kuullaan huonoja uutisia rajan takaa.
– Meille kuuluu hyvääkin, sillä henkinen pääoma kasvaa koettelemuksissa, sanoi Lindeberg hirtehisesti.

Puheenvuorot aloitettiin luovutetun Karjalan tunnelmakuvilla, kun toisen polven karjalainen Leena Oikarinen luki äidilleen kirjoittaman kirjeen heidän ensimmäiseltä yhteiseltä matkaltaan Käkisalmeen vuonna 1990.

Katso Leena Oikarisen muistelmat YouTubessa.
Toisena tunnelmakuvauksena kuultiin Oikarisen lukemana Paula Kohon tervehdyspuhe vuodelta 1989 Käkisalmi-juhlissa. Siinä Paula Koho muisteli Käkisalmea vuonna 1939, kun kaupngista lähdettiin evakkoon sodan alta.

Katso Leena Oikarisen lukema Paula Kohon puhe YouTubessa.

Venäjä palauttaa suurvalta-asemaansa
Seminaari pääpuhujina oli kaksi Suomen huippuvenäjän asiantuntijaa. ex suurlähettiläs Hannu Himanen ja tietokirjailija, toimittaja Arvo Tuominen.
Toimittaja Arvo Tuominen ei hienostellut kertoessaan, että venäläiset elävät elämäänsä vaikka maailma ympärillä räjähtää kappaleiksi. He seuraavat vierestä ja pitävät huolta pääasiassa omista asioistaan. Tapahtumia seurataan, mutta niihin ei helposti puututa pelolla ja propagandalla johtamisen vuoksi.

Venäjä on Tuomisen mukaan palauttamassa itselleen entistä suurvalta-asemaa. Putin ei ole hyväksynyt Neuvostoliiton hajoamista Euroopan ja Aasian reunoilla. Myös Kiinan vallan kasvu aktivoi Putinia.
Menestyminen Ukrainan sodassa on todella merkittävä asia Putinille.
– Vuonna 2019 oma käsitykseni Venäjästä muuttui, kun muuan KGB:n kenraali kertoi minulle, että Venäjä ottaa vielä omansa takaisin. Se ottaa Ukrainan ja sitten Viron. Aluksi pidin hänen kommenttejaan normaalina höpötyksenä, mutta havahduin, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, kertoi Tuominen
– Venäjällä eliitti elää omaa elämäänsä. Kaikki on hyvin niin pitkään, kun elitiillä on länsimaiset autot, riittävästi tavaraa ja valtavasti rahaa, sanoi Tuominen.
Tuominen muistutti vielä, että vaikka länsimaat tukevat Ukrainaa sodassa, niin se ei tee Ukrainasta länsimaata.
Sama asia on kirkon kanssa. Venäjän luterilainen kirkkoon arvoiltaan yhtenevä Venäjän ortodoksisen kirkon kanssa, ei länsimaiden luterilaisten kirkkojen.
Syitä sille, miksi Venäjä ei tunnu oppivan menneestä, Tuominen haki venäläisyydestä itsessään. Siihen ei kuulu katumus, niinpä omista virheistä ei helposti opita.

 

Imperiumit kuolevat hitaasti

Moskovan emeritus suurlähettiläs Hannu Himanen sanoi alustuksena alussa, että olemme nyt todistamassa Venäjän imperiumin hidasta ja tuskallista kuolemaa. Länsimaiden suhteet Venäjään eivät voi normalisoitua ennen kuin valta Venäjällä vaihtuu ja vie aikaa.
Laajassa Venäjän katsauksessaan Himanen nosti mm. esiin venäläisen älymystön puheenvuorot vuodesta 2015 alkaen. Silloin Venäjän kuvailtiin kärsivän niin sanotusta Weimarin syndroomasta. Niin kuin Saksa koki nöyryytystä I maailmansodan jälkeen, niin Venäjällä voi käydä samoin. 1930-luvulla Saksassa valtaan pääsi diktaattori ja sama on toistumassa Venäjällä, arvioi Himanen.
Himanen huomautti, että puhuessaan valtaan tullessaan Neuvostoliiton romahtamisesta Putin johti länsimaita harhaan. Puheet demokratiasta ja vapaudesta tarkoittivat Putinille eri asioita kuin läntisille valtionjohtajille, jotka jättivät maiden omien puolustuksen kehittämisen sikseen.

Venäjällä valta on presidentillä ja se vaikuttaa kaikkeen, vaalit eivät ole Venäjällä ole vapaita ja oppositio on järjestelmällisesti nujerrettu, Venäjällä ei ole sananvapautta eikä vapaata tiedonvälitystä. Korruptio rehottaa ja maata hallitaan kaikkialla vaikuttavan salaisen palvelun voimin. Kevään 2024 presidentinvaalit tulevat olemaan Putinin ohjaama näytelmä, ennustaa Himanen.
Hannu Himanen ennakoi, että Kreml jatkaa sotaa Ukrainan vastaan seuraaviin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin asti. Putinin pyrkii vaikuttamaan vaalien tulokseen ja hän odottaa Donald Trumpin paluuta.

Kotiseututyötä evakkojen koto-Suomessa
Seminaarin viimeisen puheenvuoron käyttänyt Karjalanliiton varapuheenjohtaja Pekka Määttänen kertoi, että karjalaisuutta vaalitaan nyt Suomessa aktivoimalla karjalaisten jälkeläisiä vaalimaan omia heimoperinteitä.
Luovutetun Karjalan alueella ei nyt ole mahdollista toimia, mutta toimintaa voidaan jatkaa ja elävöittää evakkojen keskuudessa.

Karjalanliitto uudisti viime keväänä oman strategiansa, jossa se painottaa arvojaan.
– Karjalaisuus on tärkein arvomme. Kaikki toimintamme liittyy karjalaisuuteen ja sen edistämiseen. Karjalaisuus on ”sie, mie ja myö yhessä fiilis, jota halutaan nostaa.
– Liittomme on ihmisten kohtaamiseen perustuva kaikille karjalaisuudesta kiinnostuneille tarkoitettu järjestö. Karjalainen yhteisöllisyys on vuorovaikutteista, vieraanvaraista, avointa ja suvaitsevaa. Karjalaisuudella halutaan korostaa myönteistä elämänasennetta ja mukautumiskykyä.
Siihen kuuluvat myös tunteiden jakaminen ja toisesta välittäminen, kertoi Määttänen liiton strategiaa mukaillen.

Katso Pekka Määttäsen puheenvuoro YouTubessa.

Categories: Ajankohtaista