Kesän 2023 Käkisalmi-juhlilla tehtiin historiaa ja ennätyksiä samalla kertaa. Perinteiset käk’salmelaisten juhlat palasivat juurilleen, kun juhlat järjestettiin vanhaan tapaan kaksipäiväisenä tapahtumana.
Lauantaina oltiin jo aamusta Heinolan torilla piirakkatalkoissa, illalla hotelli Kumpelin Iltamissa ja sunnuntaina mentiin perinteiden mukaan juhlamessusta WPK-talolla Käkisalmi-juhlaan.

Kuvassa vasemmalta Ulla Hölttä, Liisa Vehkasalo. Etualalla Hilkka Komonen, Anja Niemi, Raija Tiira ja Aino Surakka, pöydän päässä Anita Hyväri.

Lauantaina Heinolan karjalaseuran emännät leipoivat torilla reippaat 600 piirasta, jotka vietiin käsistä ihmisten jonottaessa, lämpiä piirakoita.
Pelimanni Alpo Aronen veteli viipurilaisella haitarilla Äänisen aaltoja ja laulatti paikalle saapuneita karjalaisia. Mukana oli myös Käkisalmen Kaupungin Rouvasväen yhdistyksen rouvia perehdyttämässä toriväkeä Suomen vanhimman rouvasväen yhdistyksen toimintaan.

Lauantaina illalla Kumpelissa karjalaisissa Muista Sie-iltamissa vieraita viihdytti Vallu Lukka Groove President-yhtyeensä kanssa. Ohjelmassa oli myös karjalaisaiheinen, Velkki Mykrän vetämä visailukisa, jossa kolme joukkuetta otti mittaa toisistaan historiatiedoissa.

WPK-talo tupaten täynnä

Kesäkuun toinen sunnuntai alkoi juhlamessulla Heinolan kirkossa, jossa kirkonmenot käynnistettiin karjalan murteella Erkki Heiskasen lukiessa messujen ohjelman. Niin ikään karjalaisteemaassa pysyttiin myös saarnassa, kun käkisalmelainen Seppo T. Komonen piti kunnioittavan puheenvuoron Karjalan evakkojen elämästä. Juhlamessuissa lauloi toisen polven käkisalmelainen Leena Rantala omaa sukua Pärssinen.

Kirkonmenojen jälkeen Käkisalmi-säätiön edustajat Erkki Lindeberg ja Tapani Ampiala laskivat havuseppeleen Karjalaan jääneiden muistomerkille kirkkopihassa.

Heinolan WPK-talo täyttyi ääriään myöten juhlaväestä ja tapahtumasta kirjattiin tämän vuosituhannen yleisöennätys. Käkisalmi-säätiön hallintoneuvosto sai keväällä uuden puheenjohtajan, Erkki Lindebergin, joka esitti tervehdyssanat juhlaväelle.

Voit lukea Erkki Lindebergin koko puheen tästä linkistä tai katsoa ja kuunnella sen yllä olevasta videosta.

Juhlayleisö sai ihastella Itä-Hämeen kansantanssijoiden esityksiä, kun tanssijat esittelivät ohjelmistoaan päättäen esityksen karjalaiseen kansantanssimusiikkiesitykseen.

Sakari Oka, maltillinen säätiön kehittäjä

Käkisalmi-säätiö palkitsi kesäjuhlassa hallintoneuvoston puheenjohtajuudesta luopuneen Sakari Okan tunnuspalkinnolla, säätiön pöytälipulla ja Erkki Lindebergin Laatokan rannalta noutamalla kivellä, joka oli koristeltu metallikuulalla.

Toisen polven käkisalmelainen Sakari Oka on seurannut ukkinsa jalanjälkiä käkisalmelaisen perinteen vaalijana Käkisalmi-säätiöön. Hänet valittiin valtuuskunnan puheenjohtajaksi vuonna 2007. Keväällä 2023 Sakari Oka kertoi, että edeltävä puheenjohtaja, Pentti Miettinen, oli puheenjohtajana 15 vuotta ja Eino Kolli ennen Miettistä 14 vuotta. Kuudentoista vuoden jälkeen on hyvä hetki jättää paikka uudelle puheenjohtajalle.
Ekonomiksi opiskellut ja tekniikan tohtoriksi mainonnan semiotiikasta väitellyt Sakari Oka on ollut tiiviisti mukana yritysmaailmassa ja toiminut yritysten uudistajana ideoiden myös uutta liiketoimintaa.
Mm. valtakunnallisesti tunnettu Suomi24.fi-verkkopalvelu on Okan keksimä nimeä myöten. Viime vuodet Sakari Oka on jakanut liiketalouden oppeja kaupallisen alan opiskelijoille.
Sakari Oka on myös kirjailija. Hän on julkaissut runokokoelman Punainen varis (2013) ja Platoninjalanjäljissä totuuden olemusta pohtivan teoksen Kilometri rannalle (2015).

Sakari Oka (vas.) sai vastaanottaa Käkisalmi-säätiön tunnustuspalkinnon numero 8 säätiön hallintoneuvoston puheenjohtajilta Erkki Lindebergiltä ja Tapani Ampialalta.

Vaikka Oka on ollut aktiivisesti tuomassa uusia tuulia yrityksiin, on hän kehittänyt Käkisalmi säätiötä maltillisesti kehottaen hoitamaan säätiön sijoitusomaisuutta rauhallisesti odottaen. Keskittyminen säätiön perustehtäviin ja maltilliseen sijoittamiseen on ollut Käkisalmi-säätiön kannalta erinomainen ratkaisu. Säätiön talous on tänä päivänä hyvässä kunnossa ja mahdollistaa säätiön aktiivisen toiminnan karjalaisuuden vaalijana.

Kaiken muun ohella Sakari Oka ehtii harrastamaan liikuntaa ja pitää itsensä kunnossa mm. joogaamalla. Osoituksena siitä hän on tiettävästi edelleen hallitseva Suomen mestari käsillä kävelyssä. Hän saapui mm. Käkisalmi-säätiön 70-vuotisjuhliin käsillään kävellen.

Eino Kollin unelmana perustaa Käkisalmi-museo

Käkisalmi-juhlan juhlapuheen piti Marjatta ja Eino Kollin säätiön asiamies, talousneuvos Esko Kolli, joka esitteli puheessaan teollisuusneuvos Eino Kollista tehtyä historiateosta Löysimies. Eino Kolli tunnettiin miehenä, joka piti huolta omistaan, niin yrityksensä henkilökunnasta ja käkisalmelaisista.

Hänen unelmanaan oli saada aikaan Heinolaan Käkisalmi-museo, toive ei vielä ole toteutunut.

Talousneuvos Esko Kolli.

Esko Kollin juhlapuheen voit lukea ja katsoa videona kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Käkisalmi-juhlan kahvitauon jälkeisellä puoliskolla kuunneltiin henkeä salpaavan herkkä Maarit Aarvalan, Esko Saran ja Luomu Kanteleet yhtyeen konsertti, jossa laulusolisteina olivat Sirpa Sara ja Keijo Sihvonen.

 

Maarit Aarvala & Esko Sara, LuoMuKanteleet ja solistit Sirpa Sara ja Keijo Sihvonen tarjosivat mieleenpainuvan konsertin WPK-talolla.

Konsertin päättyessä yleisö nousi taputtamaan seisaaltaan kunnioittaen herkän tunnelmallista konserttia.

Katso ja kuuntele konsertti tästä linkistä.

Käkisalmi-juhlan päätteeksi toisen polven karjalainen Velkki ”Veikon poika” Mykrä lausui päätössanat ja kiitti tapahtumien järjestäjiä kaksipäiväisestä tapahtumasta. Käkisalmi-juhlat ovat Velkki Mykrän mukaan suunnannäyttäjä nykypäivän karjalaisuudelle.

 

 

Categories: Ajankohtaista